HTML NEDİR ?
Hyper Text Markup Language(Zengin Metin İşaretleme Dili):
İşaretleme dili olan Html, web sayfalarının hazırlanmasında kullanılan sistemdir.HTML bir programlama dili değil bir betik dilidir.HTML kodları ile kendi başına çalışan bir program yazılması mümkün olmadığından programlama dili olarak belirtilemez.
Html kendi başına çalıştırılamaz, çalıştırılabilmesi için bir web tarayıcısına ihtiyac duyar. Html ile yazı,resim ve videoları birbirine bağlayıp kullanıcılara sunabiliriz. Html WC3(World Wide Web Consortium) tarafından standartlaştırılmıştır. Html tag olarak adlandırılan etiketlerden oluşur.
HTML kodları yazılırken dikkatli olunması ve doğru şekilde yazılması gerekir. Web tarayıcısı bu kodları okuyarak yorumlar ve görsel hale getirerek bu şekilde sonuç elde edilmesini sağlar. HTML, CSS ve JavaScript aynı anda kullanıldığından istenildiği gibi görsel ve dinamik web siteleri oluşturulabilir. Küçüktür ve büyüktür işaretlerinin arasına yazılan komutlar işaretlenen metnin başına veya sonuna eklenir. HTML için head ve body şeklinde işlemler iki ayrı aşamada yapılabilir. Head içerik olarak başlık ve stil dosyalarını içerir. Bu şekilde sayfalarda yer alacak olan başlık ile ilgili bütün kodlar bu alan içerisinde belirtilebilir. Body içerik olarak sayfada görülmesini istediğiniz diğer içerikleri bu alanda kodlar ile belirterek ekleme yapabilirsiniz.HTML bilgisi olmayanlar HTML etiketlerini kolayca internette ve konu hakkında yazılan kitaplarda bulabilirler ve kendi web sitelerini yapabilirler.
HTML ETİKETLERİ:
<html> Bu etiket sayfamızın bir html sayfası olduğunu belirtir.
<head> Bu etiket ise sayfamız hakkında bilgilerin verildiği etiketleri içine alır.
<title>Web tarayıcınızda sayfanızın başlığını belirlir.
<body> Sayfamızın kullanıcılar tarafından görülmesini istediğimiz metin,resim ve videolar burada sergilenir.
<html>
<head>
<title> Örnek </title>
</head>
<body>
Merhaba Dünya...
</body>
</html>
BAZI ÖNEMLİ NOTLAR:
- Açılan etiketler mutlaka kapatılmalıdır.(<head> '/' işareti ekiketin son bulduğunu belirtir</head> gibi…)
- Etiketleri alt alta yada yan yana kullanabilirsiniz.
- Etiketleri Küçük yada büyük harfler ile kullanabilirsiniz.(<TİTLE></TİTLE> gibi…)
- HTML için bir derleyiciye ihtiyacınız yoktur.Not defterini açıp içeriğinizi hazırladıktan sonra dosya uzantısını .html yada .htm olarak değiştirerek bir HTML sayfası elde edebilirsiniz.
KULLANABİLECEĞİNİZ BİRKAÇ DERLEYİCİ:
- NOT DEFTERİ
- NOTEPAD++
- DREAMWEAVER
- SUBLİME TEXT
Yorumlar
Yorum Gönder