VB.NET (Visual Basic.Net) Nedir?

 

VB.NET Nedir?



Visual Basic .NET, Visual Basic’in kapsamlı yeniden tasarım işleminden geçirilmiş halidir. Visual Basic .NET’i daha sağlam bir yapılandırılmış programlama dili haline getiren bir çok yeni özellik eklenmiştir. En büyük değişiklik, Visual Basic .NET’in artık yönetilen bir dil olmasıdır. Visual Basic .NET artık kendi yerel derleyicisine sahip değildir, ama önceki bölümde açıklanan Common Language Runtime öğesine derlenmektedir. Visual Basic .NET’in, runtime ile çalışabilmesi ve yeni programlama modelini kullanabilmesi için kapsamlı değişiklikler yapılmıştır.

 Visual Basic .NET, daha yüksek nesne yönelimi düzeyine sahiptir ve önceki sürümlere oranla daha yüksek type safety düzeyi sunmaktadır. Bu değişiklikler sayesinde, Visual Basic 6.0 projelerini .NET Framework sistemine taşırken kodları yeniden yazmak yerine, basit bir bağlantı noktası kullanmak yeterli olacaktır. Yeni özelliklerden bazıları aşağıda sunulmaktadır.

Common Language Runtime Desteği :


  1. Visual Basic .NET common language runtime yaklaşımını temel almaktadır; COM-tabanlı bir Visual Basic .NET yoktur. 
  2. Visual Basic 6.0 uygulamalarınızı Visual Basic.NET ortamına taşımak için küçük bir güncelleme çalışması yapabilir ve runtime kazançlarından yararlanabilirsiniz. 

Nesne Yönelimli Tasarım: 


  1. Dil açısından en çok istenen özellik eski bileşenlerin kullanılabilmesidir. 
  2. .NET sayesinde, artık Visual Basic programcıları eski uygulamaları kullanabilecek ve yeni Inherits anahtar sözcüğü ile mevcut sınıfları alabilecek ve Overrides ile taban sınıfı işlevini silecektir. 
  3. Eski öğeleri kullanma özelliği, yönetilen bir dille oluşturulan tüm sınıflarda çalışacaktır.  

   Örnek

Tamam butonuna basıldığında“MERHABA” mesajını veren program

Private Sub Button1_Click(ByVal sender As System.Object , ByVal e As System.EventArgs)

    MsgBox("Merhaba")

End Sub





Yorumlar