.NET NEDİR?

.NET NEDİR?








.Net Microsoft’un, programlama dilinden ve çalıştırılacak sistemden bağımsız olarak uygulama geliştirmeyi amaçlayan platformudur. Bir programlama dili değildir,bir çok programlama dili ile uygulama geliştirmeye imkan sağlayan bir ortamdır.
Uygulama geliştirecekseniz, platformun desteklediği programlama dillerinden birisi ile Visual Studio kullanarak güçlü programlar ve/veya web uygulamaları geliştirebiliriz.
.NET sayesinde bilgisayar programcıları ve geliştiriciler kendi yazılımlarını Windows ortamı için kolayca geliştirebilirler. 
.NET ile geliştirilen yazılımlar .NET’in dışında da birçok program ve fonksiyonla birlikte çalışabilmektedir.

.Net yukarıda belirtiğim gibi birden fazla programlama dili ile uyumludur. Hatta bu programlama dillerini ortak olarak bir uygulama sayfasında kullanmak da mümkündür.  Visual Studio ekranında yer alan Visual Basic, Visual C++, Visual C# ve Visual F# hatta Javascript dillerini kullanarak yazılım geliştirebilirsiniz.
.Net platformunda kod ilk önce Microsoft Intermediate Language (Microsoft Ara Dili) olarak isimlendirilmiş dosya haline dönüştürülür bu dosya içerisinde derlenen kodların Microsoft’un standart haline getirdiği bir assembly dili haline dönüştürür. Bu ara dil de saklanan dosyalar çalıştırılmak istendiğinde ise CLR adı verilen sistem MSIL kodlarını çalıştırır.




Yorumlar